Necessito assegurança pel patinet elèctric?

En tan sols un parell d’anys, els patinets elèctrics han envaït els carrers de les grans ciutats. Es calcula que actualment hi ha més de 20.000 d’aquests vehicles de mobilitat personal (VMP) en circulació per Espanya. Una nova manera de desplaçar-se que ja ha portat més d’un disgust. Segons dades de la Fiscalia de Seguretat Viària, 2018 va tancar-se amb 273 accidents de VMP i es van registrar 5 víctimes mortals. El pitjor és que les estimacions pels propers anys apunten a que es podria duplicar o triplicar aquesta xifra.

La DGT ja va posar el focus en aquesta nova problemàtica i està intentant treballar per establir una normativa més ferma que reguli aquests vehicles. El que tenen clar des de la Direcció General de Tràfic és que la vorera és pels vianants i ni patinets, ni bicicletes, ni seagways o hoverboards haurien de circular-hi. Tanmateix, ara per ara són els ajuntaments de cada ciutat els encarregats de posar les normes de circulació pels VMP. De totes maneres, Tràfic s’ha pronunciat al respecte amb algunes indicacions bàsiques mentre estem a l’espera de la regulació específica en l’àmbit nacional.

Com dèiem, un dels primers punts és deixar clar que el patinet es considera un vehicle i, per tant, no pot assimilar-se al vianant ni circular per les voreres i espais reservats per aquests. En teoria els patinets haurien de circular per la calçada a no ser que l’autoritat municipal (que és la que de moment ho regula) disposi el contrari i permeti en alguns trams que els patinets circulin per espais de vianants.

Això sí, especifica la DGT que el patinet elèctric no es pot equiparar a un vehicle de motor i, per tant, no necessitaria permís de conducció, carnet o llicència. En aquest punt, també afegeix que no és obligatori disposar d’una assegurança per utilitzar el patinet elèctric, tot i que és un requisit molt recomanable. En el cas de les empreses de patinets de lloguer sí que és necessària una assegurança i també hauran de complir una autorització municipal que reguli els recorreguts, horaris i limitacions que consideri pertinents.

Així doncs, de moment, no és obligatori assegurar el patinet elèctric si el faràs servir per ús personal però això no significa que no sigui necessari. Has de tenir en compte que si tens un accident en patinet i no disposes de cap mena d’assegurança, hauràs de fer front a les despeses amb els teus diners. És per això que, un cop més, l’assegurança de responsabilitat civil es proclama com a imprescindible per qualsevol persona. D’aquesta manera, l’assegurat estaria cobert pels possibles danys i perjudicis que causes a tercers fruit d’un accident amb el patinet elèctric.

No estaria de més disposar d’una assegurança d’accidents per si resultes ferit mentre condueixes el teu patinet. Aquest tipus de pòlissa sol protegir a l’assegurat brindant assistència sanitaria i el cobreix tant a ell com als seus familiars en cas d’invalidesa o defunció a causa d’un accident.

 Òbviament, les asseguradores ja estan traient productes específics per aquest tipus de vehicles que consten de garanties o cobertures especials que amplien la pòlissa convencional de RC. Per estar al dia de les diferents cobertures i noves pòlisses al mercat, el millor és comentar el cas amb un bon mediador d’assegurances.

De moment, cal romandre a l’espera que la DGT es pronunciï en ferm sobre les normes de circulació dels patinets elèctrics i qui sap si també s’acabarà incloent l’obligatorietat d’una assegurança i, fins i tot, de llicència.

Leave a Reply