Qui pagarà els desperfectes de la DANA?

Possiblement si fa un parell de mesos ens haguessin preguntat què és una DANA no hauríem sabut respondre. Ara, en canvi, estem familiaritzats amb el concepte i el sabem relacionar amb la gota freda, un terme més popularitzat. Lamentablement, no tan sols hem conegut el fenomen meteorològic sinó que també ha tocat patir-ne les conseqüències.

DANA és l’acrònim que correspon a una Depressió Aïllada en Nivells Alts. Fa referència al xoc entre una massa d’aire fred que entra al nucli de l’atmosfera i l’aire calent que es troba a la superfície. Com a resultat tenim el fort temporal que fa unes setmanes arrasava bona part del territori espanyol, causant nombrosos desperfectes, especialment al sud-est peninsular, a la costa de llevant. Baixos i locals inundats, edificis amb goteres, cotxes arrossegats per l’aigua, carrers i carreteres convertits en rius, bestiar mort, camps anegats… i, per desgràcia, també 6 morts.

Els danys són abundants i un cop passada la tempesta toca fer-ne valoració i actuar per mitigar el desastre. Aquí és on entra en joc una altra figura que s’ha popularitzat aquests dies: El Consorci de Compensació d’Assegurances (CCS).

Què és el Consorci?

Algunes assegurances de la llar i de vehicles compten amb cobertures que poden respondre pels danys causats per fenòmens meteorològics però no sempre és així i per casos extrems com el de la DANA existeix una entitat especialitzada. El Consorci de Compensació d’Assegurances va néixer per fer front a “situacions extraordinàries” tals com els desperfectes provocats per terrorisme, terratrèmols, huracans o fortes tempestes. De fet, les inundacions són el fenomen que protagonitza la gran majoria de reclamacions que rep el Consorci.

El Consorci, o CCS per les seves sigles en castellà, Consorcio de Compensación de Seguros, és una institució adscrita al Ministeri d’Economia i Empresa a través de la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions. Es tracta d’una entitat asseguradora que disposa de personalitat jurídica pròpia i un patrimoni independent del de l’Estat. Es finança amb una part de la prima que paguem aquells qui tenim contractades pòlisses ja siguin de llar, vehicles, agrària o vida. Si no tens contractada cap mena d’assegurança no pots reclamar les indemnitzacions del CCS però pots optar a les ajudes públiques.

Així doncs, el Consorci procura un fons de garantia per poder donar servei als ciutadans en cas de sinistres de caràcter greu considerats “riscos extraordinaris”. El cas de la DANA entra en el que  contempla el reglament d’assegurances de riscs extraordinaris que recull que el Consorci es responsabilitzarà dels danys causats per fenòmens de la natura que es cataloguin com a “catàstrofe”. Per exemple, si es produeixen ràfegues de vent que superin els 120 km/h, sismes submarins, tempestes ciclòniques atípiques, erupcions volcàniques o, fins i tot, caiguda de cossos siderals! Els aiguats també estan contemplats, entesos com “la inundació del terreny produït per pluges o desgel; per aigües procedents de llacs amb sortida natural, rius i riades, o cursos d’aigua naturals que es desbordin del seu cabal normal“.

El Consorci ha respost

Fa uns dies, el Consorci es pronunciava al respecte en un comunicat on notificava l’estimació global de danys causats per les inundacions que van tenir lloc entre el dia 11 i el 15 de setembre amb especial focus al sud-est peninsular. Durant aquest període, el Consorci ha rebut unes 30.000 reclamacions i s’estima que les indemnitzacions a abonar als assegurats ascendeixen a 203 milions d’euros aproximadament.

Sense dubte, la Comunitat Valenciana s’ha endut la pitjor part, on s’estimen uns 12.000 sinistres a les províncies d’Alacant i València. Allà s’hi destinaran 103 milions d’euros. A la regió de Múrcia s’hi destinaran 82 milions d’euros per fer front als 13.800 sinistres que allà s’hi calculen.

Cal remarcar que no és certa la informació que existeixi un termini de 7 dies per reclamar al Consorci i tampoc existeix un límit en l’import de la indemnització. Per més informació es pot trucar al telèfon gratuït 900 222 665 o consultar la seva web: www.consorseguros.es

No tan sols el Consorci està responent a les demandes dels afectats, el Govern en funcions ja ha aprovat un ajut de 746 milions d’euros per fer front a les destrosses de la DANA. També Agroseguro ha activat el mecanisme de peritatge i pagament de les indemnitzacions que ha estimat en 84 milions d’euros.

En qualsevol cas, per saber si et correspon o no indemnització, quina quantitat, i on i com reclamar-la, el millor és consultar al teu corredor d’assegurances.

Leave a Reply