Llar, dolça llar?

El confinament a casa que acaben de començar els espanyols comporta perills addicionals als que ja són òbvies conseqüències de la situació d’alarma que viu la població de la major part del món. Saber que un virus mortal camina solt ja és per si mateix una amenaça difícil de manejar, però l’obligació de passar un temps indefinit tancat entre les quatre parets de casa pot ser un element addicional d’estrès.

El que passa a la Xina és un advertiment. Diverses informacions assenyalen que les peticions de divorcis s’han disparat en aquest país asiàtic, producte de la necessitat de compartir espai i temps amb el cònjuge. Es donen totes les circumstàncies necessàries per a provocar el conflicte. Moltes parelles a penes tenen temps per a veure’s durant la setmana i aprofiten el cap de setmana per a gaudir d’unes hores d’oci conjunt. Però quan se sotmet a aquesta parella a l’estrès de compartir quatre parets durant un temps indefinit i amb una amenaça exterior de gran importància, salten les alarmes i pot esclatar el conflicte.

Altres conseqüències d’aquest tancament involuntari són l’augment de descàrregues d’aplicacions per a telèfons mòbils, majoritàriament jocs, i l’increment d’hores d’ús de les plataformes de sèries i pel·lícules, com Netflix, HBO, Amazon Prevalgui, Apple + o Movistar +. Són les conseqüències derivades del canvi d’hàbits, sumat a l’estrès de la situació. L’estat d’ànim de les persones sotmeses a aquesta situació tendeix a variar durant alguns moments d’aquesta ‘captivitat’.

 • Escoltar als integrants de la família per a conèixer els seus pensaments i el seu estat d’ànim en una situació tan difícil.
 • Mantenir la calma per a evitar un pànic contagiós i col·lectiu.
 • Buscar activitats comunes per a tota la família.
 • Fixar una rutina fàcil de seguir durant tota la jornada.
 • Focalitzar-se en el dia a dia. La incertesa de la situació, no ajuda.
 • Fer exercici, en la mesura que sigui possible.
 • Respectar l’espai particular de cadascun i també les àrees comunes.
 • Establir horaris per a les diferents activitats.
 • Aprofitar per a fer coses que tenim pendents.
 • Evitar estar sobre informats.
 • No abusar dels dispositius tecnològics.

Leave a Reply