La telemedicina, una opció que pren força amb la crisi del Covid

El coronavirus ha donat una empenta a la telemedicina. Aquesta pràctica, basada en l’oferta d’assistència sanitària online, començava a despuntar tímidament abans de la crisi del Covid-19, però en els últims mesos ha fet un pas de gegant.

El coronavirus ha donat una empenta a la telemedicina. Aquesta pràctica, basada en l’oferta d’assistència sanitària online, començava a despuntar tímidament abans de la crisi del Covid-19, però en els últims mesos ha fet un pas de gegant.

Segons dades del sector, les consultes de telemedicina han augmentat un 153% des que es va decretar l’estat d’alarma, el passat 14 de març. La majoria d’aquestes consultes són de salut general, dubtes relacionats amb el coronavirus, però també d’altres qüestions com les relacionades amb la pediatria, ginecologia, dermatologia i psicologia, que també s’han disparat durant aquests mesos.

Així doncs, la telemedicina ja no és cosa del futur sinó del present. Ara bé, hi ha un aspecte important a aclarir, aquesta modalitat no intenta substituir els mètodes tradicionals, sinó que es converteix en una altra eina per al metge i l’equip mèdic que, utilitzada correctament, pot ser de gran ajuda per millorar els serveis prestats. Principalment, els seus avantatges són:

Els punts forts de la telemedicina

• Afavoreix el treball col·laboratiu entre els diferents professionals implicats, ajudant en les interconsultes i motivant l’obtenció més senzilla d’una segona opinió. També cal destacar la facilitat de compartir dades sanitàries de pacients a través de qualsevol xarxa, que pot permetre facilitar la coordinació, sobretot, entre l’Assistència Primària i l’Especialitzada.

• Dóna accés a la medicina a aquelles zones que per les seves condicions no poden disposar de serveis mèdics amb facilitat, tant per la seva situació geogràfica com per la falta de professionals. Per tant, es garanteix l’equitat en l’accés als serveis de salut.

• Continuïtat assistencial. Permet en moltes ocasions seguir mantenint la relació amb els pacients, tant si aquests o el metge es desplaça temporalment o canvia el seu lloc de residència, la qual cosa motiva que es pugui seguir mantenint la relació de confiança existent, i al cap i a la fi, la relació professional.

• Millora en gran mesura la qualitat de vida dels pacients, en alguns casos, com en el cas de pacients que els hi suposi un gran esforç desplaçar-se al lloc de la consulta com a pacients dependents o amb dificultats de mobilitat.

• Més eficiència dels serveis de salut. Contribueix a escurçar els terminis de les llistes d’espera, ajudar a la petició de cites, facilitar la comunicació entre el pacient i el metge, fet que ajuda a millorar la relació entre els mateixos, així com entre el pacient i els centres.

Així doncs, els beneficis de la telemedicina són múltiples i el seu futur és cada vegada més prometedor per als sistemes de salut i la seva sostenibilitat. A més, tecnològicament parlant, s’han fet grans avenços en aquest camp. Avui dia, comptem amb webs d’autodiagnòstic que fan possible que nosaltres mateixos puguem controlar els signes vitals; la cirurgia robòtica, és a dir, operacions assistides per robots. Pot semblar una mica ciència-ficció, però ofereix millores importants. Per exemple, els braços robòtics compten amb habilitats com la realització de girs de 360º i la manipulació d’àrees delicades sense risc pel pacient.

També s’està avançant en telecirurgia i telementoring, en cas d’intervencions mínimament invasives. Es tracta d’operacions que estan dirigides per un professional que guia a un altre en el procediment des d’una altra localitat, o fins i tot des d’un altre continent.

En definitiva, la telemedicina se situa en l’avantguarda dels avenços tecnològics. Encara no ha tocat sostre, però les previsions van encaminades a la seva consolidació. Actualment, la major part de les assegurances mèdiques privades ofereixen serveis de telemedicina als seus clients. Alguns mitjançant trucades telefòniques i altres amb videotrucades. Per tant, si vols accedir a uns serveis de telemedicina de qualitat, posa’t en contacte amb Assegurances Piñero , perquè t’assessorin sobre les millors opcions en aquest sentit, a l’hora de contractar la teva assegurança de salut.

Leave a Reply